Luft i magen: Vi har noen kjerringråd til deg

Luft i magen

Er du fra tid til annen plaget med luft i magen? Det kan være veldig plagsomt. I denne artikkelen gir vi deg noen gode kjerringråd som faktisk kan ha effekt. 

Hva kan luft i magen skyldes?

Luft i magen: Hvordan kan jeg bli kvitt det?

Det er ulike grunner til at man plages av luft i magen. Og det er stor forskjell fra person til person hvor ofte det skjer.

Det er viktig å huske at luft i magen kan være symptom på sykdommer, som matallergi eller cøliaki. Ved intoleranse, som laktoseintoleranse, vil man også få oppblåst mage. Også tilstander som irritabel tarm og forstoppelse kan gi problemer med luft i magen.

Av ovennevnte grunner er det derfor viktig at du kontakter fastlegen din om du opplever hyppige tilfeller av oppblåst mage.

Husk likevel at det er helt normalt å slippe en liten en. Faktisk promper vi i gjennomsnitt 10 til 25 ganger per dag. På et tidspunkt må gassen ut. Holder du den inne, kan det føre til at du får utrolig sterke magesmerter.

Luft i magen: Her er noen kjerringråd

Først og fremst må du unngå å svelge for mye luft. Faktisk er over halvparten av gassen du finner i tarmene dine luft du selv har svelget. Den resterende luften kommer fra bakterier i tarmen. Det er disse som hjelper til å fordøye maten, og dermed blir det litt gassproduksjon på kjøpet.

Ved å følge disse rådene, kan du unngå å svelge for mye luft.

  • Slutt å røyke.
  • Ikke tygg tyggegummi eller sug på hardt godteri.
  • Ta deg god tid når du spiser og ikke snakk med mat i munnen. Hver bit må tygges godt.
  • Unngå kullsyreholdig drikke.
  • Ikke bruk sugerør.

Utelat eller reduser inntaket av matvarer som gir luft i magen

Det er enkelte matvarer som gir mer gass enn andre.

  • Kål, rosenkål, blomkål, løk, gulrøtter og artisjokk.
  • Melk- og melkeprodukter. Du kan eventuelt forsøke laktosefrie meieriprodukter og se om det hjelper.
  • Fersken, svisker, pærer, epler, banan og neper.
  • Hveteprodukter.
  • Søtningsmidler. For eksempel fruktose og andre søtningsmidler som slutter på -ol (sorbitol, maltitol og mannitol).
  • Fibertilskudd tilsatt psylliumfrø/loppefrø.
  • Belgfrukter.

Mange av matvarene vi nevnte over, er gode kilder til viktige næringsstoffer. Du må derfor ikke slutte å spise frukt og grønnsaker, men du kan prøve deg frem for å finne de du tåler godt.

Ved å bruke elimineringsmetoden kan du finne ut hvilke matvarer du tåler godt og hvilke du raskt får luft i magen av. Ta bort én matvare om gangen, og se om du blir bedre.

1. Slutt å røyke

Hvis du røyker, får du nok ofte høre at du bør slutte, og er kanskje lei av det. Dessverre er det veldig mange ulemper ved å røyke, og røyking gir også økt gassproduksjon. Når du trekker ned, svelger du også store mengder luft. Jo mer du røyker, jo mer luft svelger du.

Det samme gjelder om du røyker e-sigaretter.

2. Mosjonér regelmessig

Hvis du rører deg lite, vil du raskere føle deg oppblåst. Vi sier ikke at du skal kjøre en knallhard treningsøkt med personlig trener. Alt som skal til er en gåtur på 15-20 minutter etter at du har spist. Da vil fordøyelsessystemet komme godt i gang og du kan oppleve mindre gass.

I tillegg vil du svette mer når du rører på deg, og denne frigjøringen av svette hjelper faktisk også mot oppblåsthet.

3. Drikk rikelige mengder med vann

Som du ser, er mange av disse tipsene ting du hele tiden hører at du bør gjøre. Det samme gjelder med vanninntaket. Faktum er at når du er dehydrert, vil kroppen din gjøre en iherdig innsats for å holde på den den har av væske. Resultatet er at magen da blåser seg opp.

Vær nøye med å ha et daglig inntak av cirka 2 liter vann. Hvis du synes det blir kjedelig, kan du for eksempel tilsette noen agurkskiver eller sitronskiver.

4. Drikk varmt sitronvann

Start dagen med et glass varmt vann, tilsatt 5-6 sitrondråper (cirka én teskje). Det er tryggest om du koker opp vann og venter til det blir mulig å drikke.

Vannet skal drikkes på tom mage. La det være det første du gjør om morgenen, før du går på badet. Deretter kan du spise frokost.

Sitronvannet vil få i gang fordøyelsen din og fungerer som en mild detox, og du vil dermed bli mindre oppblåst. Sitronsaften bidrar i tillegg til at leveren produserer galle. Galle er viktig for utskilling av avfallsstoffer gjennom fordøyelsen.

Det er viktig at vannet er varmt, da varmt vann tas opp raskere enn kaldt vann. Når du drikker kald væske, må kroppen bruke tid på å varme opp væsken til kroppstemperatur.

5. Ta probiotika

Dette er spesielt et godt råd for de med irritabel tarmsyndrom, som i tillegg sliter med oppblåst mage. De som lider av irritabel tarmsyndrom, har en ubalanse mellom gode og dårlige bakterier i tarmsystemet. Resultatet blir en kombinasjon av oppblåsthet, diaré og forstoppelse.

Probiotika består av gode bakterier man allerede finner i tarmsystemet. Disse bakteriene produserer enzymer vi trenger for å fordøye tunge matvarer. Dette kan være matvarer med mye stivelse eller meieriprodukter.

6. Bruk ingefær

Ingefær er kjent for å være fordøyelsessystemets gode venn. Ingefærroten inneholder shogaoler og gingeroler, som hjelper tarmmusklene å slappe av.

Ta en kopp varmt vann og tilsett en bit ingefær. La det trekke i ti minutter før du drikker det. Du kan også tilsette ingefær i maten!

7. Gå gjennom medisinene dine

Noen medisiner kan gi økt gassproduksjon og oppblåst mage. Hvis det viser seg at noen av medisinene dine gjøre det, må du ikke slutte å ta dem. Spesielt ikke om de er forskrevet av lege. Bestill heller en time hos legen og diskuter problemet med ham eller henne.

8. Ta grep før menstruasjon

Mange kvinner sliter med oppblåst mage når de har menstruasjon. En kombinasjon av kalsium og magnesium har vist seg å ha god effekt. Forsøk å innta cirka ekstra magnesium og kalsium i dagene før du venter menstruasjon.

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social