Hva er BCAA? Hva er beste BCAA?

Det finnes en rekke ulike kosttilskudd på markedet, og mange av tilskuddene hevdes nærmest å være mirakelmidler. Vi skal naturligvis ikke dra alle under en kam her, men det er viktig å huske på at det fortsatt er de «grunnleggende» kosttilskuddene som har den best dokumenterte effekten, deriblant protein, kreatin og multi-vitamin.

Men hva er BCAA? BCAA faller innenfor kategorien proteiner, og er derfor godt dokumentert gjennom forskning. Vi gir nå en nærmere forklaring på hva BCAA er, før vi besvarer de ofte spurte spørsmålene «Hva gjør BCAA?»,  «Hva er beste BCAA?» og «Når skal man ta BCAA?».

Beste BCAA i 2017

Testvinner! - Mutant BCAA
Mutant BCAA fra proteinfabrikken.no

Produktnavn: Mutant BCAA

Produktbeskrivelse: Mutant BCAA inneholder hele 9700 mg med nøye utvalgte aminosyrer. Det er tilsatt 8 elektrolytter som bidrar med å holde deg hydrert under trening.

Pris: $$

 • Total BCAA
 • Smak
 • Pris

Innhold

Testvinneren har det høyeste innholdet av de forgrenede aminosyrene L-leucin, L-isoleucin og L-valin. I tillegg er den tilsatt 8 elektrolytter og 2,5 gram glutamin og andre aminosyrer.

 • L-leucin: 4,8 gram
 • L-isoleucin: 2,4 gram
 • L-valin: 2,4 gram
Overall
5
Proteinfabrikken BCAA Instant
BCAA Instant fra proteinfabrikken.no

Produktnavn: BCAA 2:1:1 Instant

Produktbeskrivelse: Ny og forbedret versjon - tilsatt L-Glutamin og finnes i hele 8 forskjellige smaker. Totalt BCCA innhold på 6,9 gram, det betyr at det er lavere innhold enn i testvinneren men det er fortsatt et veldig godt alternativ til en veldig god pris.

Pris: $

 • Total BCAA
 • Smak
 • Pris
Overall
4.7
BCAA XPress
BCAA Xpress fra proteinfabrikken.no

Produktnavn: BCAA XPress

Produktbeskrivelse: En favoritt hos mange da den er veldig hurtigvirkende og har mange gode smaker. Slår ikke testvinneren på total BCAA innhold, men den er en god utfordrer med totalt 5 gram BCAA.

Pris: $$

 • Total BCAA
 • Smak
 • Pris
Overall
4

Hva er BCAA?

Hva er BCAA? Det er et kosttilskudd bestående av forgrenede aminosyrerBCAA er et av de best dokumenterte kosttilskuddene, og har både en muskeloppbyggende og styrkeøkende effekt.
BCAA står for Branched Chained Amino Acids, som betyr forgrenede aminosyrer. Disse aminosyrene utgjør omkring 35% av muskelmassen til en gjennomsnittlig person, og er nødvendige for at utvikling og muskelvekst skal finne sted.
Man skiller primært mellom essensielle og ikke-essensielle aminosyrer. Essensielle aminosyrer innebærer at kroppen ikke kan produsere de selv, og de må derfor tilføres kroppen – enten via vanlig kost eller et BCAA-kosttilskudd. Ikke-essensielle aminosyrer kan kroppen produsere selv, og trengs derfor i utgangspunktet ikke tilføres via kosten.

Vi nevner innledningsvis at BCAA tilhører kategorien proteiner. Proteiner er nemlig bygd opp av aminosyrer – BCAA er altså et proteintilskudd! Men hva er forskjellen på BCAA og et helt vanlig proteinpulver?
Proteinpulver inneholder mange ekstra tilleggsstoffer, som blant annet søtningsmidler, fargestoffer og ekstra karbohydrater. BCAA derimot, som ofte inntas i form av kapsler, fører til at man kan få i seg aminosyrene i en langt mer konsentrert form. I tillegg til det lave innholdet av unødige tilleggsstoffer, har også gjerne BCAA-tilskudd langt høyere innhold av de anabole (muskelbyggende) aminosyrene Leucine, Isoleucine og Valine.

Hva gjør BCAA?

Forgrenede aminosyrer (BCAA) har en rekke positive effekter. Aminosyrene man finner i et BCAA-tilskudd bidrar til at kroppen blir mer anabol – man legger med andre ord til rette for optimal muskelvekst.
Noen av de positive effektene man kan oppnå ved å innta BCAA er:

 • BCAA bidrar til økt proteinsyntese, som innebærer at man bygger muskler raskere.
 • Forbedret kroppssammensetning – Mer muskler, mindre fett!
 • Forbedret restitusjon etter trening.
 • BCAA-tilskudd har oftest mindre kalorier enn et vanlig proteinpulver – spesielt viktig dersom du skal ned i vekt.
 • Forhindrer at kroppen går inn i en muskelnedbrytende fase (katabol fase).

 

Når skal man ta BCAA?

Vi har konkludert med at den beste tiden å innta BCAA er enten før, under eller etter trening. Ja, dette er litt vagt, men la oss forklare hvor allsidig dette fantastiske produktet kan være.

Før trening

Å ta et BCAA kosttilskudd før man trener kan være hensiktsmessig dersom man trener i en fastet tilstand, typisk om morgenen før frokost. Forskning har vist til at et BCAA-tilskudd kan ha en oppkvikkende effekt, som bidrar til at man kan gjennomføre harde treningsøkter selv i fastet tilstand.
Mange er også av den oppfatning at man trenger karbohydrater kort tid før trening. Dette er ikke feil, men man er ikke avhengig av å innta karbs rett før trening. Et velbalansert måltid bestående av både fett, karbohydrater og proteiner kvelden før en morgenøkt er for mange mer enn nok! Hiv innpå litt BCAA i tillegg, og du er good to go!

Under trening

Dersom man har lange treningsøkter (over 1 time), vil man kunne ha behov for å tilføre ekstra næring iløpet av økten. Å innta et BCAA-tilskudd iløpet av en treningsøkt bidrar til å tilføre muskelfremmende næring til kroppen, og samtidig redusere tretthet.

Etter trening

BCAA-kosttilskudd etter trening er spesielt gunstig for muskelgjenoppbygging og restitusjon. BCAA bidrar til at muskelfibrene helbredes, og tilskuddet absorberes meget raskt i kroppen rett etter en treningsøkt.

Referanser

 1. Bassit, R.A., Sawada, L.A., Bacurau, R.F., et al. The effect of BCAA supplementation upon the immune response of triathletes. Medicine & Science in Sports & Exercise 32(7):1,214-1,219, 2000.
 2. Blomstrand E.A role for branched-chain amino acids in reducing central fatigue. J Nutr. 2006 Feb;136(2):544S-547S.
 3. Blomstrand, E., Saltin, B. BCAA intake affects protein metabolism in muscle after but not during exercise in humans. Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism 281(2):E365-374, 2001.
 4. Borsheim, E., et al. Essential amino acids and muscle protein recovery from resistance exercise. American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism 283(4):E648-E657, 2002.
 5. Coburn, J. W., et al. Effects of leucine and whey protein supplementation during eight weeks of unilateral resistance training. J Strength Cond Res 2006 May;20(2):284-91.
 6. Cota, D., et al. Hypothalamic mTOR signaling regulates food intake. Science. 2006 May 12;312(5775):927-30.
 7. Crowe, M. J., et al. Effects of dietary leucine supplementation on exercise performance.
 8. Eur J Appl Physiol. 2006 Aug;97(6):664-72.

Vi tror du også vil like...