Unngå disse feilene når du skal ned i vekt!

5 feil ned i vekt

Svært mange av oss har på et eller annet tidspunkt i livet forsøkt å gå ned i vekt.

I denne artikkelen gir vi deg 5 typiske feil du bør unngå når du skal kutte av noen kilo!

1. Du trener for mye

Det er ikke nødvendigvis sånn at du går raskere ned i vekt om du trener 7 dager i uken. Det handler ikke om hvor mye du trener, men hvorvidt du trener smart.

Om du trener intenst eller til utmattelse hver økt, kan du kan komme til et punkt der fremgangen stopper opp, eller at du blir overtrent.
Du kan dra nytte av å trene ofte, men da bør du ha en god treningsplan, etterfulgt av et godt kosthold og bra med hvile. Tren smart og utifra de målene du har!

2. Du unngår karbohydrater

Proteinrike grønnsakerMange er av den oppfatningen av at karbohydrater er fetende, og velger derfor å følge en lavkarbo-diett.

Misforstå oss rett – mange har klart å kvitte seg med flere titalls kilo ved å gå over til et kosthold bestående av lite karbohydrater, og lavkarbo-dietten kan absolutt være passende for mange.

Men, det tilsier forøvrig ikke at du automatisk legger på deg dersom du inkluderer karbohydrater i kostholdet ditt.

Dersom man velger å stole på Helsedirektoratet er faktisk karbohydrater ansett som den viktigste energikilden for verdens befolkning.

Det er altså ikke slik at alle karbohydrater har en negativ innvirkning på vekta.

Karbohydrater kan være så mangt, og man hører ofte snakk på det som kalles raske og langsomme karbohydrater.

Raske karbohydrater er definert ved at de har et høyt kaloriinnhold i forhold til egenvekten – og de blir raskt omgjort til energi, noe som fører til en økning i blodsukker- og insulinnivået.

Denne typen karbohydrater finner man typisk i søtsaker, kaker, brus og lignende.

For å gjøre vondt verre inneholder også disse matvarene svært lite vitaminer og mineraler, i tillegg til at man gjerne blir sulten igjen i løpet av veldig kort tid.

Raske karbohydrater er altså enkelt og greit tomme kalorier, som utvilsomt vil kunne føre til at vekta øker over tid.

Men hva med de langsomme karbohydratene?

Ulikt de raske karbohydratene, så tas disse opp mye langsommere i kroppen – og man unngår dermed de store svingningene i blodsukker- og insulinnivået.

Når man inntar langsomme karbohydrater blir man heller ikke like fort sulten igjen, og det er dermed mye lettere å unngå småspising mellom måltidene.

Dersom du ønsker å gå ned i vekt er det altså de raske karbohydratene du bør unngå, mens de langsomme karbohydratene gjerne fortsatt kan være en del av kostholdet ditt.

Eksempler på gode kilder til langsomme karbohydrater er grønnsaker, fullkornsprodukter, belgfrukter og lignende.

3. Du unngår fett

Mange anser fett som noe negativt, og prøver å unngå det så langt det lar seg gjøre – uavhengig om det er snakk om umettet eller mettet fett.

Mye av årsaken til at fett sees på som noe negativt, er nok den tunge markedsføringen av diverse magre produkter.
Fett inneholder også mer kalorier enn både proteiner og karbohydrater – faktisk hele 9 kcal per gram, i motsetning til proteiner og karbohydrater, som kun inneholder omkring 4 kalorier per gram.

Mange har også en oppfatning av det kun er proteiner man bør fokusere på dersom man trener styrke.

Slik er det altså ikke.
Fett er et helt essensielt næringsstoff for at du skal nå målene dine, og for å holde kroppen i balanse.

4. Du spiser for lite proteiner

Vegansk proteinpulver testProteiner er et essensielt næringsstoff for kroppen våres, og er nødvendig for å kunne lage muskler, bindevev, immunstoffer, skjelett, hud, hår og masse mer.

Proteiner er bygd opp av aminosyrer, og kroppen vår bruker ca 20. Av disse er 8 essensielle aminosyrer som kroppen ikke kan produsere selv, som den derfor må få tilført gjennom kosten vår. Dersom vi ikke får i oss nok av disse så vil kroppen fungere dårlig.

Hvor mye proteiner du trenger avhenger av svært mange faktorer, slik som kjønn, alder, muskelmasse og aktivitetsnivå.

Dersrom du er inaktiv over en lengre periode vil ikke proteinbehovet være særlig høyt fordi muskelmassen synker. Det samme vil kunne skje ettersom vi eldes.

For de fleste som er friske, så anbefaler verdens helseorganisasjon at man spiser 0,75 g protein per kg kroppsvekt. Dette tilsvarer 49 gram protein hver dag om du veier 65 kg.

Dersom du trener utholdenhet eller styrketrening kan man dog dra nytte av å spise langt mer enn dette, da musklene trenger protein for å kunne restituere og bygge seg opp.

Anbefalingen for de som trener relativt mye er at man inntar 1,2-1,8 g protein per kg kroppsvekt daglig.

5. Du sover ikke nok

Mangel på søvn er knyttet til større risiko for overvekt, og mye av årsaken er at man i de aller fleste tilfeller vil oppleve økt søtsug dersom man lider av søvnmangel.

Mangel på søvn kan føre til et ustabilt blodsukker, som igjen gir høyere risiko for diabetes type 2.

I tillegg til dette ser man at mangel på søvn fører til en økning av hormonet ghrelin, som gjør at du føler deg mer sulten, samtidig som metthetshormonet leptin synker.

Dette kan forklare hvorfor de som lider av søvnmangel sliter med å gå ned i vekt.

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!